XANTATGE PER A UNA RESSACA
“No
sé com s’ho fa aquest poca vergonya, però cada vegada que han de venir mon
paret i ma mareta a dinar, el vespre se’n ha anat de marxa fins a les tantes i
llavors arriba com arriba, en un estat lamentable. i amunt sense cap mirament em desperta pe què ve calent, aquest mal parit! I això que ma mare, pobreta, no ho diu
però encara el té atravessat, i ara la començ a entendre. No així es Papà, que no sé què l’hi ha vist de graciós en aquest cap de fava
amb orelles retallades, que em fa dir. Es papaito no, amiguito del alma, xupito va, xupito ve, i tots dos contents. Homos, punyeta món!”
Cecília Roig xerrava tota sola es nom
des porc del seu estimat i encara adormit Valentí
mentre els seus ullets cels brollaven llàgrimes de tristor, ràbia, o pot ser
tot plegat de les xalotes que anava picant per a preparar el fondo dels Canuts de Pollastre envoltats amb cuixot i farcits amb salsa de pesto i mozzarella. Un
bon grapat de xalotes ben picades amb un parell (mallorquí) d’alls i una fulla
de llorer sofregien dins una greixonera a foc baix, mentre la sofrida Cecília
abocava una cullerada de pesto (el venen a les botigues en potets de
molta qualitat) i mitja bola de mozzarella sobre un filet de pitera de
pollastre estès damunt d’una tallada de cuixot serrano de bona casta (ha d’esser tallat a màquina i fora fer llarg
de prim, que no es trenqui, per poder enrevoltar després el filet de la pitrera
i fer un canut; el tamany ideal del cuixot és aquell que sembla una sola de
sabata). Un cop envoltats els filets, fent servir el cuixot d’abric embotonat
amb un escuradents si cal, Cecilia abocà una cullerada sopera de mostassa i la
mitja dotzena de canuts dins la greixonera, donant-li força al foc per contes
de tancar bé els rotllos. Tot d’una hi afegí un tassó de conyac i poc després dos de vi blanc ben sec. Només hi mancava un litre llarg de
brou (un litre d’aigua li val també), deixar-ho coure una hora a foc lent i
anar remoguent de tant en tant. Aquest cop Cecília no hi va haver de posar sal,
amb el cuixot i el pestoja n’hi ha abastament.
- Efectivament, Valent, fa un molt bon dia per
esser al mes de Febrer, un dia collonut si vols, emperò tu no fas cara de poder
dir bon dia a ningú. Tu fas cara de pedaç vell i olor de garrafa barata quan
manca una hora i mitja perque ses dues persones que dugueren aquesta criatura
al món, que tu amb tant de gust et beneficies sempre que vols, facin acte de
presència i vegin el que veig ara mateix. Mire’t, mire’t bé perquè fas oi, fas
oi a ses mosques, Valentinet!
- No passis ànsia, petitona meva. Vaig a fer una
horeta de piscina i rebré ets sogres fet un dandi,
ja ho veuràs.
- Tu feràs s’horeta, cabró, però a la mar, que
anit eren les cinc i encara eres de parranda. No bastava arribar d’aquella
suerte si no que em tenies que despertar per fer una feineta de cinc minuts. Ala
ves! Una hora nedant dins la mar de Febrer pot obrar es miracle, però res més.
Això, o una setmana d’abstinència, pot ser dues. M’has sentit bé?
- I com ho sabràs que he nedat a la mar o a sa
piscina, que no saps que s’aigua està gelada, loca?
- Si jo puc, tu també pots. I ho sabré perquè et
tastaré sa pell de cap a peus si fa falta. Au, parteix, xulo!
I tant que va anar bé. I tant que el va tastar de
sal. Bon profit!
Vanetí Valent i Valls
Vanetí Valent i Valls
Valentí! Quina bona pinta! Pero pobreta na Ceci!no m,extranya que no te xerri, ja ja
ResponderEliminarBarbere
Barbie Riera, sa manacorina més guapa! Estic content de que em llegueixis en Es Mascle.A na Ceci la tenc ben amarrada, tu ja ho saps, lo que passa és que als articles me faig es feble per tal de tenir-la contenta. Molts de bessos per tu, per na Nena i saluda a Toni Juan. Esper veurer-vos per S'Illot aquest estiu. Capficos i més bessos. Valen.
ResponderEliminar