Històries de menjar i cuina
ESCALDUMS D’ENDIOTA I PILOTES
AMB ENSAÏMADA
Aquell estiu de San Martí s’havia allargat gairebé fins al pont de la Constitució, deixant enmig una nevada
històrica, i provocava entre els mallorquins un estat d’exitació més propi
d’una illa del Carib en festes de
carnaval. Un dels afectats era sens dubte Valentí
Valent, que ara esperava amb ànsia animal l’arribada del dissabte, portador
del estímul, el consol i la raó de la seva existència: Cecília Roig. A més, aquell cap de setmana a Cecília l’acompanyaven
les seves germanes, Marta i Cristina,
“ses menudes”, que Valentí ja tenia ganes de conèixer, sobretot perque havia
sentit a dir que la seva coqueteria i bellesa feien competència a la germana
gran. La trucada de divendres horabaixa:
-Valentí, que ja m’anyores, amor
meu?... No passis pena que demà
mos veurem. Pensa que tenim convidats. Que faràs els escaldums?... I t’he de
dur res?
-Sí, rateta. T’hauries
d’aturar a n’es forn de n’Amador i
dur-me quatre ensaïmades, emperò crues. Crues del tot, vull dir…Si, quatre, una
per cap.
-Idò en duré sis. Una per cap.
-Qué vol dir sis? No venien na
Marta i na Cristina? Qui ve més?
-És una sorpresa. Tu prepara
escaldums per sis. - i Cecília penjà.
“No pot
esser que tengui quatre germanes enlloc de dues. Això seria massa sort. Ja
està!: dues ninfes com na Marta i na Cristina han de tenir novio, per força.” Dissabte al matí Valentí feia voltes al
caparrot, mentre sofregia mitja endiota ben trocejada i amb sal i pebre bo dins
una greixonera, amb suficient oli verjo, una cabeça d’alls i dues fulles de
llorer. Amb la carn d’endiota ben doradeta hi afegí dues cebes molt picades, i
aprofità aquells deu minuts per fregir una vintena de pilotes (volta i volta) a
una paella amb prou oli, que havia preparat amb carn magre de porc i vedella,
all picat, moraduix fresc i juliverd, i molt lleugerament enfarinades. Abocà
dues tomàtigues de ramallet picadetes i les pilotes dins la greixonera, fent
matrimoni amb l’endiota, els engatà amb una copa de conyac i dos tassons de vi
blanc, per deu minuts després anegar la festa amb prou aigua per tapar-ho tot.
Tenia mitja hora llarga per pelar, tallar en daus i fregir (dorades i cruetes)
patates per sis començals, mentrestant la greixonera xupxupejava, igual que
bullia el cervell de Valentí Valent, ara perdut amb tres germanes encisadores
dins una pintura de El Bosco (a cops
és la ficció la que supera qualsevol realitat).
El chef Bukowski
de Portopetro ja tenia les patates
dins la greixonera i remanava de tant en tant alerta a no espenyar les
delicades pilotetes. Vuitanta minuts després de l’inici just mancava afegir-hi
una picada de ametlla torrada amb un all i la sal per rectificar, si cal, i un
detallet que portaria més tard Cecília. La minúscula part del cos de Valentí
que tocava terra sentí la porta de ferro que s’obria i anà escapat a rebre els
convidats: la llegenda no feia justícia a la gràcia i hermosura de les dues
germanetes que no havien fet els vint-i-cinc i que, amb un somriure d’orella a
orella enlluernaven la cara de pardal que se li quedà a Valentí, observat per
una punyetera Cecília que portava les ensaïmades. Pel darrera, aparagueren un
matrimoni de turistes que s’havia perdut.
-Valentí, aquí les tens, ses
meves germanetes, na Marta i na Cristina, sa més menuda. Ah, i aquests jovenets
són na Cecília i en Miquel, mumpare i mumare.
-(ininteligible)
Mentre uns posaven taula i els altres obrien
botelles de vi o encenien un xigarret, Valentí, que ara es trobava més aprop
dels afusellaments de Goya que no
d’un jardí de llibertinatge, reposà sis ensaïmades crues a sobre els escaldums
(el detallet) i llavors ficà la greixonera dins el forn, amb el grill a tope.
Deu minuts o un quart i llest.
Quan els asseguts a taula contemplaren les
ensaïmades ben cuitetes per fora, mentre per davall regalimaven saïm a sobre
els escaldums, quedaren ben bocabadats. Ho tastaren, i Valentí va tenir a taula
les cinc persones mes agraïdes del món, i al cap d’una estona la greixonera més
neta de la terra. A la fi era un rei retratat per Velázquez.
Valentí Valent i Valls Es Mascle Ros
Valentí Valent i Valls Es Mascle Ros
N'he sentit parlar d'aquests escaldums, hi ha algun restaurant que ho cuini? Jo no ho sabré fer. Per cert, original i creativa manera de exposar una recepta. Congratulacions, Valentí.
ResponderEliminarValentí, ara m,he posat gelosa, pensava que aquesta recepta la guardaves per na Barbere i per jo... Bé ja saps lo que te toca quan vinguis per Manacor.
ResponderEliminarUn beso i records a na Ceci!
Nena