lunes, 13 de febrero de 2012





FOCH-Y-FUM, Jordi Martí Rosseló i Es Mascle Ros.

 
      Jordi Martí Rosselló (Palma 1891-1973) va anar a escola fins als tretze anyets, quan va emprendre els oficis de sabater i fonador. Només amb devuit anys ja col.laborava a revistes com ara Es Puput o Ca Nostra (de tendències anticlericals) i també a Es Gallet, Sa Llonja o El Obrero Balear. Fou al 1917 quan Jordi Martí començà  a fer renou amb el setmanari Foch-y-Fum (sic), del qual n’era el director i l’autor de la majoria d’articles, que signava amb el seu nom propi o amb el seudònim de Es Mascle Ros. Amb corresponsals a moltes barriades de Palma, llogarets i pobles de Mallorca, al setmanari Foch-y-Fum, satíric i anticlerical, el lector hi trobava tot allò escandalós i irreverent que es pogués imaginar, per cual cosa va esser una publicació extraordinariament popular. Just dotze mesos l’hi van bastar per a esser excomulgat pel bisbe Rigobert Doménech Valls.

          Emperò la fixació de Martí i Rosselló fou Juan March Ordinas, en Verga, al qui anomenava sovint “es porc” o “sa trutja”, sence cap mirament. El totpoderós financer en va arrivar a estar fins es cap damunt de Es Mascle Ros, per cual cosa Jordi Martí va esser processat l’any 1919 i desterrat de Mallorca per un període de tres anys, sis mesos i vint-i-un dies. Partí cap a Barcelona i després a Cuba, desde on va tornar el 1924 amb la butxaca plena per fundar la seva pròpia imprenta, La Independència, al carrer Verge de Lluch, i per suposat, tornar a emprendre l’edició del setmanari Foch-y-Fum, que era el seu tresor més estimat.

          Mentres va dictar Primo de Rivera, el setmanari anticaciquil i republicà Foch–y-Fum canvià el títol per Pitos y Flautas (1928), Cultura (1929), Copeo i Quijote (1930). Després recuperà el seu nom original fins l’any que la providència ens va obsequiar amb una guerra civil, el 1936, i amb el final de minúcies com ara la llibertat d’expresió i fulletons signats per a persones per ventura massa eixerides. El trenta-sis fou la mort de Es Mascle Ros, encara que no la de Jordi Martí Rosselló, o no del tot. De llavor ençà el valent periodista es dedicà a la seva imprenta. El 1943 treia el cap de la trinxera i publicava una Guía Turística Comercial de Mallorca, que tot d’una es va retirar de la venda perquè parlava en vers de les cases de putes de Palma, especialment de Ca Na Catalina Ferretjans, devers la Plaça des Mercat. (No, ara ja no la trobareu).

          Fent servir un català lliterari inventat per al enteniment del seu lector, que inicialment havia d’esser la classe purament obrera mallorquina, Jordi Martí Rosselló dedicà la seva vida a lluitar contra l’ordre establert vengués d’allà on vengués i contra el poder fos del color que fora. Per a Es Mascle Ros “l’ordre no és més que una forma política i social d’aborriment”. Va esser tanta la seva popularitat que l’expresió “ves alerta o sortiràs a Foch-y-Fum” la sentien sovint els que no feien bonda.


Octavio Capó i Truyols
  
          

2 comentarios: