sábado, 23 de junio de 2012


LA NIT MÀGICA DE SANT JOAN: UN RITUAL DE PROTECCIÓ




Per Marta Aspachs
Publicat a: El Felanitxer, 5 de juny de 2007
 


Durant l’època helénica, els grecs anomenaven “portes” en els solsticis d’estiu (aprox.21-22 juny) i d’hivern (aprox. 21-22 desembre). Segons la creença pagana aquests fets astronòmics (el solstici es produeix quan la distància angular del Sol a l’equador de la Terra és la màxima) coincidien en uns dies en els quals, d’alguna manera, es podia tenir accés a una altra realitat, potser més enllà de la nostra dimensió... Així com el solstici d’hivern es relaciona amb les festes de Nadal, el d’estiu es vincula a la festivitat de Sant Joan Baptista. L’evangeli de Sant Lluc explica que la Verge Maria els dies següents a l’Anunciació va anar a visitar a la seva cosina Isabel, quan aquesta estava de sis mesos, del que seria precursor de Jesús, Sant Joan. D’aquesta manera es va fixar el dia del Sant, el mes de juny, sis mesos abans del naixement de Crist. L’Evangeli també relata com Zacarías, espòs d’Isabel, quan va néixer aquest fill, que ja no esperava, molt content, va encendre fogueres per fer saber els seus parents amics de la bona nova. Quatre segles després es va cristianitzar la festivitat i la nit del 23 al 24 de juny es va convertir en un vespre sant i sagrat, que mai no ha oblidat les seves arrels més paganes.


Pel qui ho vulgui creure, durant aquesta nit tan especial, tota mena de prodigis poden tenir lloc. Avui explicam un d’ells per tal que el pogueu posar a la pràctica el 23 de juny, quan el sol ja s’hagi amagat.

“Dins un recipient de fang vessau aigua i sal marina (gruixada). Col·locau-hi dedins les vostres joies, amulets, talismans... i també petxines, caragols o pedretes del riu o de la mar. Deixau que reposi el conjunt tota la nit de Sant Joan a la llum de la lluna o, enguany, dels estels (ja que dia 19 és lluna nova). Si estàs ennigulat, no vos preocupeu, ja que això, no afecta per res el ritual. Ja pel matí, retirau tots els objectes en remull i conservau-ne l’aigua. Vessau aquest líquid dins una ampolla i tapau-la bé. Aquest aigua la podreu utilitzar tot l’any per protegir la casa.

En això ho podeu fer de la següent manera: abocau un raig d’aquesta aigua al poal de fregar en terra, i netejau amb ella les finestres, les portes de la casa i les manetes. Així eliminareu les males vibracions del vostre habitacle. L’aigua de fregar, que sobri, la llençareu pel water i tirareu de la cadena fins a tres vegades.

Respecte a les joies i amulets, assecau-los bé. Ara ja estan néts d’energies dolentes i ens els podrem tornar a posar tranquil·lament. Les pedres i petxines serveixen per augmentar la protecció a alguns indrets de l’espai, com ara els angles de les finestres i portes”.



Marta Aspachs                                                       Es Mascle Ros

No hay comentarios:

Publicar un comentario