AIXÒ NO ÉS
GASPATXO, MENUDA!
Valentí
Valent no es va sorprendre quan va trobar la casa tan ben adesada aquell primer
dissabte d’agost. I ho hauria d’haver fet. Tampoc s’assabentà de la pudor a
tabac que havia quedat com a convidat de pedra. I ho hauria d’haver fet. Ni tan
sols la presència de la nínfula que tenia com a companya –cabró privilegiat– el
va espavilar. I ho hauria d’haver fet. Cecília
Roig, aquell 3 d’Agost, feia trenta anys que va embellir aquest món nostro
un dia d’inusual inspiració divina; un dia en que Dèu es va guanyar un lloc entre els grans; el dia en que Da Vinci, Miquel Àngel, Rafael i
Picasso varen tenir que posar un altre plat a taula.
El que tenia noquejat a Valentí era una
mescla de vi blanc amb cava, vi negre amb el segon plat del sopar, mitja
ampolla de grappa i no saber dir que no al whisky darrer que l’hi va
servir Pau Riera. Amb això que
Valentí, a la fi, reconegué a la seva estimada dins la cuina i s’hi acostà així
com va poder: un peu primer que l’altre i alerta a caure.
-
Bon dia, estimada. Que has fet cafè? – demanà tímid, com
aquell que no se’n recorda de si n’ha fet una de grossa.
-
No, però hi ha gaspatxo a la taula fet d’ara. El diari
també hi és. Que has de menester res més? – demanà Cecília no manca d’ironia,
amb una avantatja com a mínim de tres a zero, mentre mossegava una poma i es
gratava molt a poc a poc el turmell dret amb els ditets de l’altre peu (tal
vegada un mosquit amb sort).
-
Una aspirina, rateta. Que no tendries una aspirina? –
suplicà Valent, però Cecília no
contestà, i els trenta anys més ben duïts de la història de la humanitat l’hi
donaren l’esquena al ressacós Valent per acabar de fregar els plats.
Valentí s’ho pensà
dues vegades abans de no dir res i va ben decidir callar i asseure’s a taula.
Ja amb el diari damunt els genolls, s’abocà un bon tassó de gaspatxo fresc.
Incapaç de llegir una paraula, va trobar que el més apropiat seria fer un bon
glop d’allò, encara que no fos cafè. Els ulls de Valentí s’obriren com els d’un
mussol, i la seva gargamella va emetre una espècie de crit ofegat.
-
Això no és gaspatxo, menuda! Que hi has posat, personeta?
-
Doncs tomàtigues madures a voler, un cogombre, mig prebe
vermell i un de verd, una poma petita, una cullerada de sucre perquè no tenguis
un atac d’acidesa – anava explicant molt pausada Cecília, tal si fos Carmen Maura a Mujeres al borde de un ataque de
nervios, una mica de salsa Perry’s, tabasco, sal, pebre bo, ben
regat amb oli verjo i un bon tassó del vodka que tu i els amigots no vos acabareu
ahir a la nit, tot ben passat pel turmix i després pel colador, gel i un
parell de branques d’àpit.
-
Rellamps, aquesta si que és bona! No havia sentit mai fer
d’un gaspatxo, Blody Mary. -Valentí
va espavilar ben aviat amb aquell brebatge – Oooh!!!, petitona… molts d’anys…
ara no hi pensava. I jo que no t’he comprat res de res, tros d’animal que estic
fet.
-
Ara el me feràs com mai me l’has fet el regal, pots estar
segur –digué Cecília mentre Valentí feia net el tassó amb una glopejada-. Au,
beu aviat, que ja tinc trenta anys i és ben hora que em facis una criatura.
El diari hi va quedar ben xop
d’aquell gaspatxo.
Valentí Valent i Valls Es Mascle Ros
No hay comentarios:
Publicar un comentario